Money: kosten maand backpacken in Sri Lanka

Een maand of langer backpacken in Azië. Veel velen een droom, maar vaak wordt het niet aangedurfd. Te duur hoor ik vaak. Ik was al eens anderhalve maand in Thailand en ruim een maand in Maleisië. Deze zomer bracht ik een maand door op Sri Lanka. Wat een maand rondreizen door Sri Lanka kost, lees je hier.

Een week voor vertrek werd onze reis naar Sri Lanka zomaar geannuleerd. Ik zag deze reis al aan onze neus voorbij gaan. Toch kozen we er last-minute voor om alsnog te gaan, ondanks de fikse meerprijs van de vliegtickets.

 

Transport

We hadden al ruim een half jaar van tevoren onze vliegtickets geboekt. We kwamen tickets voor een mooie prijs tegen. Destijds betaalden wij € 643,00 per persoon. Omdat onze vliegtickets dus ruim een week voor vertrek werden geannuleerd, konden wij nooit meer zulke goedkope vliegtickets vinden. Gelukkig kregen we het volledige bedrag wel terug zodat we enigszins onze nieuwe vliegtickets konden bekostigen. De nieuwe vliegtickets die we boekten waren € 827,00 per persoon.

We hebben van tevoren lang nagedacht of wij voor deze reis een tuktuk wilden huren zodat we zelf een maand door het land konden rijden. Gaan en staan waar we willen is voor mij wel het ultieme gevoel van vrijheid. Dit leek ons onwijs gaaf, maar hebben dit uiteindelijk toch niet gedaan.

Eenmaal in Sri Lanka hebben we gebruik gemaakt van vrijwel alle mogelijke vervoersmiddelen die je op het eiland tegenkomt. We hebben veel met het openbaar vervoer gereisd, met de bus en trein. Ook hebben we regelmatig een tuktuk of taxi ingeschakeld.

In totaal gaven wij in een maand tijd € 1828,69 uit aan transport. Dit is € 914, 35 per persoon. Dit is inclusief vliegtickets.

 

Accommodatie

Wij hadden voor vertrek geen enkele accommodatie vastgelegd. Gedurende de hele reis is het geen probleem geweest om op de bonnefooi te reizen en ter plekke te bekijken waar we konden overnachten. We kozen meestal voor een simpel guesthouse of hotel. Veelal basic maar altijd een privé-kamer. De meeste kamers waren voorzien van warm water.

In totaal gaven wij € 503,13 uit aan onze overnachtingen. Dit is € 251,57 per persoon.

De tofste accommodatie was in Tissa. Hier hadden we een schattige boomhut aan een meer. Alles was wel open dus we waren maar al te blij dat we een klamboe hadden om de insecten buiten te houden. Maar de plek… dat maakt toch alles goed! En dat voor nog geen tientje per persoon per nacht.

 

Eten en drinken

In Sri Lanka ontkom je niet aan de rice & curry, fried rice en de Kotthu. Heerlijk en vaak betaal je er maar een paar euro voor. Op veel plekken kun je wel westers eten bestellen, al is het maar een bordje friet.

Het ontbijt zat vaak inbegrepen bij de accommodatie. Een gemiddeld ontbijtje bestaat uit toast, een gebakken ei, vers fruit en Sri Lankaanse pannenkoekjes. Prima te doen. Verder aten wij eigenlijk altijd buiten de deur. Water en snacks kochten we vaak in een supermarkt/winkeltje.

In totaal gaven wij € 778,60 uit aan eten en drinken. Dit is € 389,30 per persoon.

 

Entertainment

We hebben heel wat toffe dingen gedaan in Sri Lanka. Zo hebben we twee keer een jeepsafari gedaan om wildlife te spotten. We hebben boottochtjes gemaakt door de mangrovebossen en we hebben walvissen gespot. We hebben meerdere tempels en musea bezocht en brachten een aantal dagen door aan een fantastisch zwembad.

 

Om een indicatie te geven van de prijzen:

Een boottocht door de mangrovebossen = 4000 roepia voor twee personen.

Een jeepsafari in Yala National Park = 12.000 roepia voor twee personen.

De Dambulla Caves = 3000 roepia voor twee personen.

Tour bij een theefabriek/plantage = 960 roepia voor twee personen.

Alle uitjes bij elkaar waren € 290,70. Dit komt neer op € 145,35 per persoon.

 

Overige kosten

De overige kosten zijn van de aanschaf van souvenirs en sigaretten. Deze kosten zijn dus geheel persoonsgebonden. We zijn nogal losgegaan op de souvenirs, moesten belachelijk veel geld betalen om onze kleding te laten wassen en hadden medicijnen nodig.

In Sri Lanka zijn de sigaretten relatief duur vergeleken met andere Aziatische landen. Meestal betaalden wij tussen de 1000 en 1200 roepia voor een normaal pakje. Denk eraan dat je in het openbaar niet zomaar mag roken! Bij alle guesthouses en eetgelegenheden was dit geen probleem.

We gaven samen € 144,78 uit. Dit is € 72,39 per persoon.

Totaalkosten p.p.

Transport              € 914, 35

Accommodatie     € 251, 57

Eten en drinken  € 389, 30

Entertainment    € 145, 35

Overige kosten    € 72, 39

                                 —————-

Totaal:                 € 1772, 96

Dit is inclusief het vliegticket. Als je dit even niet meerekent, komt het totaalbedrag op € 945,96 per persoon. Prima te doen gezien alles wat we gedaan hebben. Zo kun je nog eens een maand op vakantie. 😉

♥ Janet

68 thoughts on “Money: kosten maand backpacken in Sri Lanka

  1. Dankjewel. Dat vind ik inderdaad ook altijd fijn om te weten hoeveel geld ik gemiddeld nodig heb voor een reis. En dan zorg ik er wel voor dat ik daar ruim overheen zit zodat ik alles kan doen en laten wat ik wil.

 1. Dit hebben jullie heel goedkoop gedaan voor een maand door Sri Lanka. Wij zijn er drie weken geweest onlangs maar waren veel meer kwijt, maar wij verblijven dan ook niet in hostels.

 2. Dit valt ontzettend mee, vooral als je het vliegticket niet meerekent. Dit bedrag is toch wat wij ongeveer gaan rekenen voor een maand Azië tijdens onze wereldreis. En wij roken niet, wij drinken ook niet tot nauwelijks, dus dat gaat ons al veel geld besparen, haha. de activiteiten die je gedaan hebt klinken wel echt gaaf, walvissen spotten moet geweldig zijn en ook een safari lijkt me gaaf.
  Linda onlangs geplaatst…Waarom Malta de perfecte vakantiebestemming is!My Profile

  1. In Sri Lanka bespaar je inderdaad een boel geld als je niet rookt haha. Het spotten van walvissen en luipaarden en olifanten was wel heel erg gaaf hoor. Dat zou ik zo weer doen.

  1. Dankjewel voor je berichtje! 🙂 Ik vind het altijd handig om te zien wat een bestemming ongeveer kost dus hopelijk heb jij er in de toekomst ook iets aan.

 3. Wat een leuk blog heb je er van gemaakt. Dat is ook wel eens goed om te kosten van zo’n reis terug te lezen. Ik vind het echt reuze mee vallen wat jullie kwijt waren!
  Heb je andere blog, van de annulering, ook gelezen. Wat bizar dat dit een week van te voren gewoon geschrapt kan worden. Gelukkig is het gelukt om toch te backpacken.

  1. Belachelijk dat dit zo kort voor vertrek nog gedaan wordt toch! Een collega van me had het laatst twee dagen van tevoren, dat is helemaal balen. Zij zijn uiteindelijk ook helemaal niet meer weggeweest.

 4. Ja super leuk! Informatief artikel! Ticket is altijd het duurste, maar wel het belangrijkste. En wat jij zegt klopt, je kan het namelijk zelf zo duur of goedkoop mogelijk maken. Ik vind de kosten in ieder geval meevallen 🙂 Tof, wil hier ook nog wel heen.
  alexa onlangs geplaatst…Sleek Highlighting ElixirMy Profile

  1. Onze vliegtickets waren eigenlijk zo’n 200 euro goedkoper. Maar zoals ik schreef was ons ticket geannuleerd en moesten we een week voor vertrek nieuwe tickets boeken. Last-minute waren ze een stuk duurder.

 5. Dat valt echt ontzettend mee! Goede reden om hier inderdaad voor een maandje heen te gaan. Ik ben net terug van een backpackreis van 5 maanden (Australië, Nieuw-Zeeland & Bali) en wil graag volgende zomer een paar maanden naar Azië. Sri Lanka staat zeker op mijn lijstje!

  1. Oh wat lekker! Hoe vond je Oceanië. Ik ben ook een jaar in Australië geweest en inmiddels ben ik al drie keer teruggegaan. Het heeft echt mijn hart gestolen, zo’n tof land! 🙂 En volgend jaar weer een langere tijd weg.. toe maar! Ik ga je avonturen volgen. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge