?>

Perth, the most isolated city in the world

Perth, de hoofdstad van de provincie Western Australia. Western Australia neemt ongeveer de helft van het immense Australië in beslag. Ondanks de grote oppervlakte, is Perth de enige grote stad in de gehele provincie met zo’n 2 miljoen inwoners.

Men noemt Perth de meest geïsoleerde stad van de wereld. Perth wordt puur de meest geisoleerde stad van de wereld genoemd, om het feit dat de eerste grote stad met meer dan 100.000 inwoners, meer dan 2000 km verderop is. Dus niet omdat je in Perth geen contact hebt of kunt hebben met de buitenwereld.

Dat Perth hierom bekend staat, kan mensen afschrikken als ze niet weten waar dit op gebaseerd is. Dit is zooo zonde, want Perth is zo leuk! ik heb hier ruim een half jaar gewoond, en ik had hier graag nog veel langer willen blijven!!

Waarom is Perth een bezoek waard?

1. het weer

Perth heeft warme zomers en milde winters. Als je fan bent van lekker weer en niet van sneeuw houdt in de winter, is dit zeker een ideale plek. In de zomer kan de temperatuur wel oplopen tot zo’n 35 tot 40 graden. Echt warm dus. In de winter is de temperatuur gemiddeld zo’n 15 tot 18 graden. Het grootste gedeelte van het jaar is het lekker strandweer dus.

388212_10150427984016931_1054950507_n

2. de suburbs

Ik vind eigenlijk dat dit wel op nummer 1 kan staan, want dit vind ik persoonlijk het leukste aan Perth. Perth bestaat uit allemaal suburbs. In Nederland is het centrum van een stad waar je moet zijn om te winkelen en te stappen. In Perth is het ‘centrum’, het centrum voor bedrijven. In het city centre, zoals het genoemd wordt, vind je de grote bedrijven en kantoren. De suburbs lijken allemaal kleine dorpen binnen het grote geheel. Elke suburb is anders en heeft zijn eigen scholen, winkels, pubs, etc. Een aantal bekende suburbs zijn:
Northbridge. Deze wijk ligt naast het centrum. Doordat deze wijk naast het centrum ligt, is dit één van de wijken waar de meeste backpackers verblijven. In Northbridge vind je veel hostels, pubs en restaurantjes.
Cottesloe. Een aantrekkelijke wijk doordat Cottesloe aan de zee ligt. Cottesloe beach is ook één van de populairste stranden in Perth. In het weekend is the OBH (ocean beach hotel) erg populair dankzij de leuke sunday sessions. Lekker met een biertje in je hand dansen in de biergarden, erg gezellig. Ik heb hier genoeg leuke avondjes gehad!
Fremantle. Éen van mijn favorieten. Dit ligt ten zuiden van Perth en is een havenstad. Je hebt hier een aantal gave restaurants en pubs aan het water. Mijn favoriet is the little creatures brewery. Hier heerst een chille vide en je kunt hier ook heerlijk eten. De pizza’s en de mosselen zijn aanraders. Freo, zoals de locals het zeggen, is een leuke plek om lekker doorheen te wandelen, de winkels te bekijken en een terrasje te pakken. Mocht je tijd hebben, dan is de Fremantle markets ook leuk om is heen te gaan.

3. de sfeer

Relaxt. Dit woord is toch wel typerend voor Australië. Dit geldt ook voor Perth. Heerlijk vind ik het; chill, niet te moeilijk doen, typical Ozzie style.. Ook vind ik dat de stad leeft. Er is altijd wel wat te doen. Lunchpauze op het werk? Lekker even de stad in om een broodje of sushi te halen. Na werktijd met collega’s de stad in om een borrel te halen, vooral op de vrijdagmiddag is het erg druk overal. ’s Avonds uit eten op een doordeweekse dag? Voor Nederlanders misschien ongewoon, voor Australiërs de normaalste zaak van de wereld. Ik houd er van!

4. de mensen

Wat ik al aangaf, heerst er een ontspannen sfeer in Perth. De mensen zijn ook erg spontaan en vriendelijk. Dit zou je misschien niet zeggen van de inwoners van de meest geïsoleerde stad van de wereld! De mensen zijn erg aardig en toen ik er woonde had ik binnen no time Australische vrienden. Nu moet je zelf natuurlijk ook wel pro- actief zijn, maar Australiërs zijn niet bang om op je af te stappen en een praatje met je te maken in de kroeg.

5. de Swan Valley

Swan Valley, ook wel Perth’s valley of taste genoemd, is een regio in Perth, bekend om de vele wineries en breweries. Je kunt een route rijden langs de vele wijngaarden, artgalleries, musea en brouwerijen. Bij een aantal wineries en breweries kun je gratis tastings krijgen. Hier hoef je dus niet te betalen om verschillende wijnen of bieren te testen. Bij de rest kun je tegen betaling proeverijen krijgen. Erg leuk voor een dagtrip. Ik ben hier meerdere malen geweest en vind het een fantastische regio. Je kunt ook een tour boeken. Meer info over de Swan Valley vind je hier.

6. de stranden

Wat heb je nou aan lekker weer als er geen mooie stranden in de buurt hebt? Perth heeft een aantal hele mooie stranden zoals Cottesloe beach, Scarborough beach of Rottnest Island. Veel stranden zijn ook voorzien van grasvelden, voor als je het warme zand zat bent. Ook zijn veel stranden geschikt voor kinderen. Hierover later meer..

7. het uitgaansleven

Er is genoeg te beleven in Perth. Zoals hierboven beschreven is Northbrigde bij veel backpackers bekend en dit is vaak ook een van de weinige suburbs waar backpackers komen. In elke suburb zijn er wel pubs/ clubs te vinden. Erg populair in Perth zijn de sunday sessions. Deze beginnen zondagmiddag en zijn ’s avonds vroeg afgelopen zodat je op tijd in bed ligt. Erg populair onder de locals en ik houd er ook van. Heerlijk ’s middags met je drankje, zon erbij, muziek op de achtergrond en een volle dansvloer! Ook de vrijdagmiddag borrel is iets waar veel Australiërs aan mee doen! Hier een aantal tips: De Aviary, ook wel de rooftop bar genoemd. Dit is in het centrum boven het centraal station. Een mooie plek waar je lekker buiten kan zitten en kunt genieten van je drankje. Niet ideaal als je een klein budget hebt, want een hapje of drankje is hier niet goedkoop. Ik heb de OBH al eerder genoemd, bekend om zijn sunday sessions. The Indi bar in Scarborough is een kleine pub waar op donderdag altijd open mic night is. Ik vond dit altijd erg leuk omdat deze plek iets alternatiever is. Een aanrader voor op de donderdag! Je hebt veel pubs aan het water, ideaal. Zo noemde ik al the little creatures, maar bijvoorbeeld ook the Lucky Shag. Deze pub is aan het water en lopend bereikbaar vanuit het centrum. Ik houd van karaoke en ik ben in Perth ook vaak naar My Place gegaan. Een pub waar je op vrijdagavond een verzoekje kan indienen om wat te zingen of gewoon lekker kunt luisteren met een drankje in je hand.

8. de omgeving 

Perth ligt in Western Australia. Helaas slaan veel reizigers WA over en reizen ze de oostkust af, wat overigens ook echt gaaf is! Ik vond echter de westkust van Australie mooier. De natuur hier is echt prachtig. Daarom raad ik ook iedereen aan om de westkust af te reizen in plaats van de oostkust. Vanuit Perth ben je binnen enkele uren op prachtige plekken. In het Noorden vindt je bijvoorbeeld Yanchep, Lancelin en the Pinnacles. Rijd je naar het zuiden dan kun je kiezen voor een trip naar Margeret River. Een wijnregio met leuke dorpjes zoals Margeret, Dunsborough, Busselton of Bunbury. Allemaal ideaal voor een dag of weekend weg.

Margeret River
the Pinnacles Desert

Dit zijn een aantal dingen waarom je Perth zeker niet over moet slaan als je door Australië reist. Zoals aangegeven gebeurt dit helaas nog te veel vind ik, en onterecht. Perth heeft veel meer te bieden dan de meeste mensen denken.

♥ Janet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge